Kadın

Hamilelikte 1. Ay Nasıl Geçer?

Hamilelikte ilk ay jinekoloji uzmanlarının verdiği bilgiler ışığında son adet döneminin birinci günü başlar. Tam kırk hafta süren hamilelik dönemine ilk adım atılmış olur. En son adet tarihinden 10 gün geçtikten sonra adet görülmemişse artık hamilelikten şüphe edilmelidir. Yapılacak olan idrar testiyle birlikte heyecanlı geçecek 40 haftanın ilk haftası çoktan geçirilmiştir. Gebeliğin ilk ayında hamile kadın henüz hamile olduğunun farkında değildir. Henüz gözle görülür fiziksel ve ruhsal değişimler geçirmemiştir. Bununla beraber adet döneminin üzerinden on gün geçmiş olması kadının hamile olabileceğinin bir göstergesi olarak kabul edilir ve anne adayı idrar ve kan testlerini yapmak için ilk sinyali almış olur.

Gebeliğin ilk ayında dördüncü haftada yavaş yavaş mide bulantıları- kusmalar ve baş dönmesi yaşanır. Döllenme sonrasında tek hücreli bir canlı olarak yaşama adım bebeğin 40 hafta sürecek ana karnındaki yaşam macerası başlar. Fallop tüpü içinde gerçekleşen döllenme sonrasında yolculuk rahmin içine doğru başlar. Onuncu günün sonunda tam olarak rahime yerleşen döllenmiş yumurtanın tespit edilmesi kolay değildir. Santimetrenin onda biri büyüklüğünde bir hücre haline gelen döllenmiş yumurtanın anne adayı için hassas bir süreci başlattığı unutulmamalıdır. Anne adayı tam bu dönemde bir sürü hormonal değişikliğe maruz kalacaktır.

hamileliğin ilk ayı

Anne adayı hamilelikte ilk ayın son haftasında fizyolojisinde yaşadığı hormonal değişimlerin bir sonucu olarak halsizlik bulantı kusma yorgunluk baş dönmesi gibi durumlarla karşı karşıya gelecektir. Tam da ilk ayda belirtiler ortaya çıkarken beslenme alışkanlıklarında köklü değişimler gerekiyor. Vitamin ve protein desteğini sağlayacak besinlere ağırlık verilmesi gereklidir. Bununla birlikte kafein gazlı içeceklerden ve özellikle sigaradan mutlaka uzak durulmalıdır. Besin olarak tüketilmesi gereken besinler; sakatat, mercimek, ıspanak, fasulye ve maruldur. Bu besinler gebeliğin ilk ayında günlük olarak alınması gerekli olan ve bebeğin omurilik gelişimde etkili olan folik-asit içermektedirler. Bebeğin omurilik gelişiminde önemli bir rol oynayan folik asit bir çeşit vitamindir. Bu vitamin gebeliğin ilk ayından başlanmak üzere hamileliğin ilk 3 ayı boyunca doktorunuzun önerdiği dozlarda mutlaka alınmalıdır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu