Hamilelerde Görülen Göbek Fıtığı Nedir?
Bebeklerin yüzde 20’si doğumda göbek fıtığı ile doğarlar. Bu genel bir durumdur ve bebeğe zararı olmaz. Hatta 2 yaşına kadar kendiliğinden ortadan kaybolur. Göbek fıtığı iç dokularda meydana gelen katı dokulardır. Bebeklerde, göbek kordonu düşmesinden sonra dokuların tam iyileşememesinden dolayı oluşmaktadır. Ebeveynler bu noktada göbek fıtığı nedir sorusunu merak ederler.
Göbek fıtığı sadece bebeklerde olmaz. Yetişkinler arasında da belirli nedenlerden dolayı göbek fıtığı oluşabilmektedir. Bunun nedenlerinden bazıları şunlardır.
- Ağır spor yapmak
- Ağır eşya veya yük kaldırmak
- Fazla kilolar
- Hızlı kilo alıp vermek
- Kadınların hamilelik dönemleri
Özellikle kadınlarda hamile iken çok sık görülebilmektedir. Bebeklik ile yetişkinlik döneminde rastlanılan fıtığın iyileşmesinde farklılıklar meydana gelmektedir.
Hamilelik Zamanında Meydana Gelen Göbek Fıtığı
Bebeklik zamanında meydana gelen göbek fıtığı genellikle tedaviye gerek duymadan kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak yetişkinlik zamanında tedavi edilmesi gerekebilir. Hamilelikte göbek fıtığı karın büyüdükçe artmaktadır. İlk başlarda nohut kadar olan ve belli olmayan fıtık, daha sonraları karın büyüdükçe portakal boyutuna erişmektedir. Böylelikle fıtık belirgin hale gelmektedir. Hatta karında oluşan basınç ile fıtık ağrıları da ortaya çıkabilir. Hamilelik zamanında anne adaylarına günlük işlerini yapmada zorluk çıkarabilmektedir.
Hamilelik zamanında ortaya çıkan fıtığın mutlaka doğumdan sonra tedavi edilmesi gerekmektedir. Sezaryen ile yapılan doğumlarda genellikle hekimler bu tür bir durum olduğunda müdahale etmektedirler. Ancak burada genel olan bir durum vardır. Sezaryen sırasında alınan fıtık ilerleyen zamanlarda yeninden canlanabilir. Bu nedenle konu hakkında mutlaka uzman bir hekim ile konuşulmalıdır.
Hamilelikte Göbek Fıtığı Tedavisi
Hamilelik aşamasında meydana gelen göbek fıtığı mutlaka tedavi edilmelidir. Küçük ya da büyük olmasına bakmadan mutlaka tedavi süreci başlatılmalıdır. Yapılacak cerrahi operasyon sonucunda iyileşme kısa sürede gerçekleşebilmektedir. Bu noktada önemli olan hamilelikte göbek fıtığı tedavisi ihmal edilmemelidir. Sonraya bırakılmamalıdır.
Normal doğumlarda da fıtık meydana gelebilmektedir. Ancak doğumu etkiyecek kadar ileri değil ise hekim önerisine göre hareket edilmelidir. Doğumu ve anneyi etkiyecek kadar ileri seviyede fıtık var ise mutlaka sezaryen ile doğum yapılmalıdır.