Dukan Diyeti Nasıl Yapılmalıdır ?
Dukan diyeti nasıl yapılmalıdır; dukan diyeti , Fransa’da tanınmış “Je ne sais pas maigri ” yani (Zayıflamayı bilmiyorum) isimli kitabı ile ortaya çıkmıştır . Son zamanlarda aşırı popüler olan dukan diyeti, belli kademelerden oluşan ve kalıcı bir şekilde zayıflamayı sağlayan diyettir .
Protein ve yağ açısından zengin bir beslenme düzeni uygulanmaktadır . Vücudun protein yakmak için harcadığı kalori miktarı yükselir ve kilo verme süreci normalden hızlı bir şekilde gerçekleşir .
Dukan diyetinde protein ağırlıklı olarak kırmızı et , deniz mahsülleri , beyaz et , sebzeler , süt ve süt ürünleri tüketilmektedir .
Dukan Diyetinin İlk İki Aşaması
Dukan diyetinin ilk iki aşaması şu şekilde sıralanabilir,
- 1 . Dukan atak aşaması
İlk aşama olan saldırı ( atak ) süreci on güne kadar uzayabilmektedir . Bu aşamada protein alınmaktadır . Hindi eti , ciğer , yumurta ( Beyazı ağırlıklı olması protein alımını kolaylaştıracaktır . ) yağsız dana eti , balık , jambon , yumurta , süt gibi besinler bolca tüketilmektedir . Dikkat edilmesi gerekilen nokta yağsız bir şekilde saf protein alımıdır . Bu tür proteinleri günün her saatinde alabiliriz . Karbonhidrat olarak sadece yulaf ezmesi alımı serbesttir diğer karbonhidrat gruplarının alımı tamamen yasaktır . İlk aşamada 2 ile 5 kg arası kilo kaybı gerçekleşmektedir .
(Atak aşamasında ürünlerin az yağlı olmasına dikkat edilmelidir ve koyun eti kesinlikle yasaktır )
- 2 . Seyir aşaması
İkinci aşamada , Saf protein tüketimine kalındığı yerden devam edilir . Günlük hayatımızın bir parçası olan sebzelere yavaş yavaş geçiş yapılır . Sebzelerle birlikte karbonhidrat alımı artmaktadır ama mısır patates bezelye fasülye mercimek gibi karbonhidrat çeşitlerinin tüketilmemesi gerekmektedir . Siri aşaması atak aşaması kadar hızlı olmasa da kilo başına 3 , 4 gün süre ile sürdürülmelidir
Seyir aşamasında dikkat edilmesi gereken noktalar
- Günde iki yemek kaşığı yulaf kepeği zorunlu tüketilmelidir .
- Marul lahana karnıbahar brokoli ıspanak gibi yapraklı sebzeler tüketilmelidir .
- Kereviz domates yeşil fasülye kabak Şalgam mantar pırasa sarımsak soğan tüketilmelidir.
( Baş parmağınızın bir eklem boyu kadar yağ dışında herhangi bir yağa izin verilmiyor . )
Dukan Diyetinin Son İki Aşaması
Dukan diyetinin son iki aşaması şu şekilde soralanabilir,
- 3 . Güçlendirme evresi
Normalde yapılan diyetlerin en büyük diyet sorunu sonrasında verilen kiloların hızlı bir şekilde geri alınmasıdır . Bunun önlenmesi için verilen kilonun korunması gerekmektedir . Sihir aşamasında verilen her kilo başına beş gün boyunca koruma yapılmalıdır yani seyir aşamasında 2 kg verildiyse on gün boyunca aynı kiloda kalınmalıdır . Bu evrede protein ve sebze birlikte alınmalıdır .
Güçlendirme aşamasında dikkat edilmesi gereken noktalar
- Kutlama günü yapılmalıdır ( Haftada iki kez işte açıcı ana yemek tatlı yenilebilir . )
- Protein günü ( Haftada bir gün yalnızca proteinden oluşan gıdalar alınmalıdır . )
- Yulaf kepeği ( Günde 2,5 yemek kaşığı zorulu alınmalıdır . )
- Günde bir porsiyon meyve
- Günde iki dilim tam buğday ekmeği
- Günde bir porsiyon peynir
- Koruma evresi
Hayatımızın her alanında hareket olması gerektiği gibi bu aşamada da günde en az yarım saatlik yürüyüşler yapılmalıdır . Her yerde olduğu gibi dukan diyeti de bir beslenme biçimidir ve hayat boyu sürdürülmelidir bu aşama hayat boyu sürdürülecek olan aşamadır .
Koruma aşamasında dikkat edilmesi gerekilen noktalar
- Haftanın bir günü diyet programındaki gibi sadece protein tüketilmelidir .
- Her gün en fazla üç yemek kaşığı kadar yulaf kepeği tüketilebilir .
- Her gün en az yarım saat kadar yürüyüş yapılmalıdır .