Sağlık

Difteri Nedir Belirtileri Nelerdir?

Kuşpalazı olarak bilinen difteri, burun ve boğazda enfeksiyona neden olan bir solunum yolu hastalığıdır.

Difteri Nedir?
Burun ve boğazı yakından etkileyen difteri bakteriler yoluyla bulaşan bir solunum yolu enfeksiyonudur. Bulaşıcı bir hastalık olduğu gibi ölüm riski de vardır. Kişilerin yakın teması, hapşırma, öksürme ya da aynı eşyaları kullanması ile bulaşması mümkündür. Difteri vücuda girdiği andan itibaren 6 hafta boyunca bulaşıcılığı devam eder. Hasta iyileşse bile bulaşıcılık devam edecektir. Ancak ülkemizde difteri aşısı rutin bir şekilde kullanıldığı için Türkiye’de difteri vakalarına pek rastlanmaz. Bebeklik dönemi ve okul çağında yapılan aşılarla yüzde 97 koruma sağlanır.

Aşısı yapılmayan çocuk ve yetişkinler, kalabalık ve sağlıksız koşullarda yaşayanlar ile difterinin endemik olduğu yerlere gidenlere bu hastalığın bulaşma riski daha fazladır. Hastalık tropik iklimlerde daha fazla görülmektedir.

Belirtileri Nelerdir?
Difteriye yakalanan bir kişinin en belirgin şikayeti nefes darlığı olacaktır. Halsizlik yüksek ateş, boğazdaki lenf bezlerinde şişme, boğazdaki yumuşak doku şişliği ya da burun akıntısı gibi belirtileri vardır. Difteri, iltihaplı bir solunum yolu hastalığı olduğu için difteri belirtileri de gribe benzemektedir.

difteri tedavisi nasıldır

Bu belirtiler oluştuktan 12-24 saat içinde yutmada güçlük, solunum sıkıntısı, ses kısıklığı, öksürük belirtileri de ortaya çıkar. Bazen belirtiler ciltte de meydana gelebilir. El ve ayaklarda iltihaplı kabarcıklar oluşabilir. Kırmızı ağrılı yaralar oluşabilir.
Hastalarda toksinler oluşur ve kana karışır. Bu toksinler hava yollarının kalın bir zar ile kaplanmasına neden olur. Enfeksiyonun oluştuğu yerlerde dokuları tahrip eder. Hücrelerin protein üretimine engel olabilir ya da proteinin idrarla atılmasına sebep olabilir.

Difteri tedavisi yapılmazsa solunum problemlerinin yanı sıra kalp ve sinir hasarına neden olur. Bu durumun sonu ölümlere kadar gidebilir.

Teşhis ve Tedavisi
Difteri belirtileri varsa boğazı incelenmesi ve alınan sürüntünün laboratuar sonuçlarına göre teşhis koymak mümkündür. Eğer kişiye difteri teşhisi konmuşsa tedaviye başlanır. Bir bakteri enfeksiyonu olduğu için antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Toksin attırmaya yarayan ilaçlar da kullanılacaktır. Eğer ciltte enfeksiyonlara neden olmuşsa bunlar temizlenir.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu