Sağlık

Brusella Hastalığı Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

İsmini hastalığa sebep olan bir bakteri türünden alan Bruselloz, dünyanın her bölgesinde görülen bir hastalıktır. Genelde hayvanlardan insana geçen brusella hastalığı belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Brusella Hastalığı Nedir?
Brusella hastalığı, Brusella cinsi bakterilerin neden olduğu bulaşıcı bir tür hastalıktır. Akdeniz Ateşi, Malta Humması, Kırım Humması, Ondulan Ateşi, Bang hastalığı gibi çeşitli isimlerde bilinir. Güney ve Orta Amerika, Doğu Avrupa, Afrika, Asya, Orta Doğu ve Akdeniz ülkeleri Bruselloz hastalığının sıkça görüldüğü yerlerdir.

Bruselloz, eski bir rahatsızlık olmasına karşın her yıl Türkiye’nin Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde hayvanları telef etmekte ve maddi kayıplara sebep olmaktadır. Hayvanlar arasında mikroplu besin ve suların ağız yoluyla, yara ve çiziklerden deri ile göz mukozasından ve cinsel yolla bulaşmaktadır. Çoğunlukla hayvanlarda görülen bir hastalık olan Bruselloz, insanlara çeşitli şekilde bulaşabilir ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir.

Brusella Hastalığı İnsana Nasıl Bulaşır?
Bulaşıcı bir hastalık olmasına karşın Bruselloz insandan insana yayılması nadirdir. İnsanlar Bruseloz bakterisi, pastörize edilmemiş veya çiğ sütten elde edilmiş her türlü süt ürünü yiyip içmekten veya hasta olan hayvana direk temas ederek kapabilirler. Ayrıca bruselloz bakterileri; karanlık, soğuk ve oksijen bakımından kısır ortamlarda iki yıla yakın yaşayabilirler ve hala hastalığa sebep olabilirler.

brusella tedavisi nasıldır

Brusella Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Kuluçka süresi ortalama 2 ile 4 hafta süren Brusella belirtileri birçok hastalığı taklit eder, bu sebeple belirtiler tanı için yetersiz kalabilmektedir. Hastalık şüphesi olan hastalara Brusela hastalığı için geliştirilmiş Aglutinasyon testi ile kesin tanı koyulabilmektedir. Bazı belirtiler inkübasyon süresinin başlarında görülürken bazıları sürecin sonlarında ortaya çıkar. Erken belirtiler şunlardır:

  • Yüksek Ateş,
  • Yorgunluk,
  • Kas, eklemler ve /veya karında ağrı,
  • Sırtta ağrı,
  • İştah kaybı,
  • Kilo kaybı,
  • Öksürük,
  • Baş ağrısı ve
  • Şişmiş lenf düğümleri.

Süreç ilerledikçe gece terlemeleri ve yüksek ateş yinelenebilir, ağrılar çoğalabilir, kalp, karaciğer ve/veya dalakta büyüme olabilir ve bu organların işlevleri yavaşlayabilir. Çoğu insanda yaklaşık ikinci ve dördüncü haftalarda görülen bu belirtilere ek olarak kronik yorgunluk, depresyon ve nörolojik problemler de eşlik edebilir.

Yukarıdaki belirtilerin görülmesi halinde hemen koruyucu önlemler alınarak bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için çevre ile temastan kaçınmak gerekir. Belirtiler keskin olmadığı için kişi hasta olduğunu anlayamayabilir ancak yine de önlem almalıdır.

Bruselloz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Brusellla tedavisi genellikle birkaç antibiyotik konbinasyonu ile yapılır. Rifampisin, doksisiklin, ve streptomisin isimli bu antibiyotikler ile ortalama tedavi süresi 6 ila 7 hafta sürmektedir. Hastalığın, merkezi sinir sistemini tahrip etme durumunda tedavi süreci 6-12 aya kadar uzayabilmektedir. Ayrıca kalbi etkileyen durumlarda ise ameliyat ile müdahale edilmektedir.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu