Çocuk

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde diş çıkarma dönemi biraz zor geçmektedir. Bu dönemde bebeğin yemesi içmesi hatta huyları bile değişebilmektedir. Her bebeğin diş çıkarma zamanı birbirinden farklıdır. Kimi bebek ilk dişini 4 aylıkken çıkarmaya başlarken kimisi daha geç de çıkarabilir. Genelde anneler bebeklerini diş çıkarma konusunda başka bebeklerle kıyaslarlar ve kendi bebeklerinin henüz diş çıkarmamış olmasını bir problem olarak görebilirler. Oysa ki ortada endişe edilecek bir durum yoktur. Bebeklerin diş çıkarmasında kalıtımsal özelliklerin etkisi vardır. Bu yüzden her bebeğin diş çıkarma süresi birbirinden farklıdır.

Bebeklerde ilk diş 6 ila 7. aylarda başlayabildiği gibi bu süre 12 ila 16. ayı da bulabilir. İlk olarak bebeğin ön dişleri daha sonra köpek dişleri ve son olarak da azı dişleri çıkarak bu süreç tamamlanır. Bebeğin tüm süt dişlerinin çıkması 3 yaşını bulabilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Diş çıkarma süreleri gibi diş çıkarma belirtileri de bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bazı bebekler çok fazla sıkıntı çekmeden diş çıkarırken bazı bebekler de diş çıkarmakda zorlanıp çok sıkıntı çekebilmektedir. Genel olarak diş çıkaran bebeklerde şu belirtiler görülür:

* Yükselen ateş
* İshal
* Huysuzluk, uyku sorunu
* Yemek yemeyi istememesi
* Aşırı miktarda salya akması
* Kulaklarını çekiştirme
* Kilo kaybı
* Diş etlerinde kabarma ve şişkinlik
Tüm bu belirtilerden sonra diş etinin arasından bebeğin dişinin ucu görünmeye başlar.

bebek diş çıkarma

Diş Çıkaran Bebeği Rahatlatmak İçin Yapılması Gerekenler
Bebeğiniz diş çıkarırken zorlanıyorsa ona yardımcı olup sıkıntısını hafifletebilirsiniz. Bu dönemde diş etleri kaşındığı için ona kaşımasına yardımcı olacak ve rahatlatacak alternatifleriniz mevcut. Öncelikle ona dişlerini rahatça kaşıyabileceği bir diş kaşıyıcı almalısınız. Diş kaşıyıcı plastik veya boyalı olmamalı, bu noktada bebeğiniz için sağlıklı ve güvenilir olan ürünü seçmeye özen göstermelisiniz. Bu dönemde soğuk uygulamalar diş etlerini rahatlatmaya yardımcı olmaktadır. Diş kaşıyıcısını bir süre buzdolabında soğutarak verebilirsiniz. Havuç veya muzu da soğuttuktan sonra eline verip hem oyalanmasını hem de diş etlerini rahatlatmasını sağlayabilirsiniz. Ellerinizi iyice yıkadıktan sonra bebeğinizin diş etlerine temiz ve soğuk bir bezle çok fazla basınç uygulamadan masaj yapabilirsiniz. Doktorunuza danışarak diş etlerini rahatlatan jellerden kullanabilirsiniz. Bu dönemde ateşi çıktığında doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciyi belirtilen dozda bebeğinize vererek rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Bebeklerde diş çıkarma döneminde, bebeğin ateşi 38 derecenin üstüne çıkarsa ya da bebek ishal olduysa vakit geçirmeden doktora götürmelisiniz. Çünkü bazen diş çıkarma belirtisi zannettiğimiz bu tür durumlar bir başka hastalığın başlangıç belirtileri de olabilir.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu