Çocuk

Bebeklerde Gaz Sorunu

Çocuk doktorları, doğumdan sonra ilk 3 ay içerisinde bebeklerini hastaneye getirenlerin yüzde 10 ile 15’inin şikayetinin ağlamayla alakalı olduğunu belirtiyor. Genel olarak bebeklerin bu huzursuzluğunun altında yatan sebep ise infatil kolik, yani gaz problemi olarak ortaya çıkıyor. Bebeklerde gaz sorunu, bebek 3-4 aylık olana kadar, haftada üç gün, gün de 2-3 saat süren ağlama nöbetleri olarak kendini dışa vuruyor.

Bebeklerde Gaz Sorununun Kaynağı Nedir ?

Bebeklerde oluşan gaz sorununun neden oluştuğuna dair üç farklı hipotez bulunmaktadır. Bunlardan ilki annenin tükettiği alerjik besinler sebebiyle bebekteki bağırsak geçirgenliğinin artması sonucu bebeğe geçmesi olarak açıklayabiliriz. Bu probleme yol açacak bu besinleri; inek sütü ve süt ürünleri, kahve, soya, çikolata, fındık, fıstık, kabuklu deniz ürünleri, brokoli, yeşil biber, baharat ve baharatlı yiyecekler olarak sıralayabiliriz.

İkinci varsayımımız is annedeki duygusal problemler ve endişe gibi durumların bebek üzerinde gaz problemine yol açtığı yönündedir. Aile içerisinde meydana gelen zıt çatışmalar, annenin bebeğiyle ilgilenmemesi, annenin gebelik sırasında çok fazla sağlık problemleri yaşaması, tramvatik doğum ve doğum sonrası hastanede geçirilen uzun süre zarfları bebeklerde ki gaz problemi için oldukça önemli risk faktörleri arasındadır.

bebek gaz çözümü

Bir diğer hipotez ise merkezi sinir sistemi gelişimi sorunudur. Bebeğin dünyaya geldiği ilk aylarda bağırsaklarda melatonin azlığı sebebiyle rahatlama ve gevşeme süresi yeterli gelmiyor. Ancak üçüncü aydan sonra melatonin salınımının düzene binmesiyle birlikte, gaz problemi de ortadan kayboluyor.

Bebeklerde Gaz Sorunu Nasıl Önlenir ?
• Bebeği yeterli miktarda ve dik bir pozisyonda emzirmek.
• Annenin doğru ve yeterli beslenmesini sağlamak. Çünkü annenin sindirim sorunu yaşadığı besinler, sigara, kahve, baharatlı yiyecekler, çikolata, çay, brokoli ve benzeri yiyecekler gaza neden olduğu için var olan sorunu da arttırabiliyor.
• Bebeğin beslenme sonrası dik bir pozisyonda sırtını sıvazlayarak ya da parmak uçları yardımı ile hafifçe sırtına vurarak gazını çıkarabilirsiniz.
• Bebeğin biberonla beslendiği sırada hava yutmadığından emin olun. Besin miktarını ise ihtiyacı kadar ayarlayın.
• Bebeğinizi kendi halinde ağlamaya başladığı zaman asla bırakmayın. Kucağınıza alarak gaz çıkarma hareketlerini yapmaya çalışın.
• Karnı üzeri veya kucakta yüzü yere gelecek şekilde kol üzerine yatırarak bebeğinizin rahatlamasını sağlayın.
• Gaz problemi için kullanılan ilaçlar genellikle etkili olmayabilir. Bu yüzden elinizden geldikçe ilaç kullanmaktan kaçının. Bunun yerine gerekli dikkat ve eylemler ile problemi çözmeye çalışın.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu