Çocuk

Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

Bebeklerin konuşmaya başlaması genel olarak, tıpkı yürümesi veya emeklemesi gibi aydan aya ve bebekten bebeğe farklılık gösterebilmektedir. Bazı bebekler daha erken konuşurken bazıları çok daha geç konuşabilmektedir. Örneğin bazı bebekler 7. ayında heceleri söylerken, bazısı üç yaşına kadar kelime oluşturamamaktadır. Bu sebepten dolayı konuşma becerisi de bebekten bebeğe değişir.

Ortalama olarak bebekler ilk 6 ayında hecelemeye başlar.Özellikle me-me, ma-ma, ba-ba kelimeleri ile başlayan bu hecelemeler, yavaş yavaş gerçekleşmektedir.Heceleme ile başlayan bebeklerin konuşma süreci 1 yaşından, yani 12 aydan sonra kelimelerle devam eder. Zaman ilerledikçe, bebek; ebeveyni tarafından yeni kelimeler öğrendikçe ve maddelerin isimlerini az çok bildikçe 1,5 yaşından itibaren kelime hazineleri gelişir ve 2 yaş civarında da cümle kurmaya başlayabilirler.

Bebekler Konuşmaya Nasıl Başlar?
Bebeklerin konuşmaya başlaması iki hecenin bir araya getirilmesi ile mümkündür. Bir çok bebekteki bu heceler aynıdır. Aslında bir bebek dede diyerek annesinin babasını ya da babasının babasını kast etmez. Sadece belirli ve kendine kolay gelen heceleri bir araya getirir. Belirli bir aradan sonra, dedenin gerçekten bir akraba olduğunu kavrayan bebek, 18 aydan sonra bunu cümle içinde kullanmaya başlayabilir.

bebek geç konuşması

Örneğin anne; babaya göre bebek için daha zor bir kelimedir. Bundan dolayı birçok bebek ebeveynlerinden, önce baba kelimesini söylemekte ve günlük hayatında fazlaca kullanmaktadır. Bu bebeğin ilgisinin veya sevgisinin babaya daha çok olması kaynaklı değil de diline daha kolay geldiği içindir. Bebekler kolay hecelenebilen ve tekrar eden kelimeleri oldukça çabuk kavrayabilmektedir.

Bir Bebek Konuşmuyorsa Ne Yapılmalıdır?
Bir bebeğin konuşması için ortalama olarak 2 yaşına kadardır. Bu yaştan sonra da ebeveyne göre değişkenlik gösterir derecede bir zaman sürecinde bir sorun olup, olmadığı tespit edilebilir. Ancak 2 yaşını aşmış ve hala 2 veya 3 kelime içeren cümle kuramayan bebekler bir uzman tarafından gözlemlenmeli ve buna göre bir tedavi sürecine girmelidir. Bu bir noksanlık ya da fazlalık değildir ancak kontrol edilmesi gereken bir sorun oluşturabilir. Bu yüzden çocuğun hareketlerinin gözlemlenmesi ve onunla sürekli iletişim halinde kalınması dili adaptasyonu açısından oldukça önemlidir.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu