Kadın

Anne Karnında Hastalık Tanısı Mümkün mü?

Günümüzde anne karnında hastalık tanısı ve hatta bazı hastalıklarda tedavisi mümkündür.

Gebelikte Görülen Anomaliler
Hamileliğin öğrenildiği günden bebeğin doğacağı güne kadar bebekler sürekli olarak doktor kontrolünden geçmektedir. Bu kontrollerde bebeklerin gelişimi, sağlık durumları kontrol edilmektedir. Hatta bu kontrolde pek çok hastalığın tanısı da konmaktadır. Aileler bebeklerinde bir hastalık olduğunu bilmekte ve doğum sonrası için hemen önlem almaktadır. Eğer bebeğin hayatını tehlikeye atan bir durum varsa anne karnında tedavi dahi mümkündür.

Anneler bebeklerinde bir anomali oluşmaması için hamilelik boyunda sağlıklı beslenmeye, kilo kontrolünü sağlamaya, ateş ve tansiyon takibi yapmaya zen göstermelidir. Alkol, sigara ve uyuşturucu kesinlikle gebelikte alınmamalıdır.

anne karnında hastalık

Anne Karnında Tespit Edilen Hastalıklar
Dünyaya gelen bebeklerin yaklaşık yüzde 3-5’inde doğuma bağlı anomaliler görülmektedir. Akraba evlilikleri, genetik miras ya da folik asit eksikliği gibi diğer etkenlere bağlı olarak anomaliler görülebilir. Anne karnında tespit edilen hastalıklar oldukça fazladır. Fetüsün başının küçük olması, fiziksel engelinin bulunması, karaciğerde büyüme, böbreklerde genişleme, karın boşluğu ya da beyinde sıvı toplanması gibi pek çok hastalık gebelikte teşhis edilebilmektedir. Hastalıkların yaklaşık yüzde 60-80’i ultrason ile teşhis edilebilecektir.

Gebeye yapılan ultrasonlar ile bebeğin gelişimi takip edilir ve hastalık belirtileri saptanır. En önemli veriyi ise 11-14. Haftalardaki ultrason ile 18-23. Haftalarda yapılan ayrıntılı ultrason vermektedir. Çünkü bu takipte bebeğin tüm organları detaylı bir şekilde incelenmektedir. Görülen anomaliler aileye bildirilir ve gerekli ise çocuk doktorunun da takibi önerilir.

Hastalık Tespiti Sonrası
Anne karnında hastalık tespit edildiyse ileriki süreç hastalığa göre değişiklik gösterir. Ölüm oranı ya da zeka geriliği yüksek hastalıklar ile ağır sakatlıklar varsa aileler ile görüşülerek gebeliğin sonlandırılması istenebilir.

Eğer ağır bir hastalık yoksa ve bebek dünyaya geldikten sonra tedavisi mümkünse gebelik takibine devam edilir. Doğum sonrası bebeğin tedavi süreci planlanır ve uygun zamanlarda müdahale edilir.

Üçüncü seçenek ise anne karnında anomali tedavisi yapmaktır.. Pek az hastada uygulanan bu yöntem hastalık bebeğin hayatını tehlikeye sokacak ve doğumu beklemek mümkün olmayacaksa uygulanır. Genellikle kalp ve beyin hastalıkları ile omurga açıklığı gibi vakalar bu yönteme başvurulmaktadır. Ameliyatlarda başarı oranı oldukça yüksektir.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu