Sağlık

Kıl Dönmesi Nedeni ve Tedavisi

Genellikle erkeklerde ve kuyruk sokumu bölgesinde görülen kıl dönmesi, iltihaplı yaralardır.

Kıl Dönmesi Neden Olur?
Kıl dönmesi saç sakal tıraşı ya da istenmeyen tüylerin alınması nedeniyle yaşanır. Kesilen kıllar duşta kuyruk sokumunda birikir. Sadece duş değil oturma ya da yürüme eylemleri de kılların batmasına neden olur. Yeterince temizlenmezse buraya batarak içeriye kadar ilerler ve bir süre sonra kıl dönmesine neden olurlar. Yani kıl dönmesinde ucu keskin kıllar o bölgeye başka yerden gelir. Vücut yabancı cisim olarak algıladığı için dışarı atmaya çalışır ve iltihap toplar.

Kıl batmasından farklı bir durumdur. Kıl içeriye dönük şekilde uzarsa kıl batık denilen kıl batması vardır. Bu yüzeysel bir durumdur çabuk geçer. Kilosu fazla olan ve sürekli oturarak çalışan kişilerde çok daha sık görülür. Kıl dönmesi, 15 yaşını aşmış erkeklerin yüzde 10’unda görülen bir sorundur. Erkekler sürekli olarak saç sakal tıraşı olduğundan onlarda görülme ihtimali çok yüksektir

Kıl dönmesi belirtileri varsa erken evrede doktora başvurmak gerekir. Aksi takdirde ilaç tedavisi yerine cerrahi müdahale gerekebilir. Hastaların otururken kuyruk sokumunda acı ve batma hissetmesi, şişlik olması, kan ya da irin akması, kötü kokulu akıntı, yaradan kıl çıkması gibi belirtiler halinde doktora başvurması şarttır.

kıl dönmesi tedavisi nasıldır

Nasıl Tedavi Edilir?
Kıl dönmesi başlangıçta kuyruk sokumunda ufak bir delik şeklindedir. Ancak zamanla sivilceden çok daha büyük irinli, akıntılı bir yara halini alır. Enfeksiyon kaptığı takdirde kist ve apseye dönüşür. İltihabi bir durum olduğu için yüksek ateş ve ağrı yapar. Antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Eğer apse oluşmuşsa cerrahi müdahale gerekebilir. Ancak tekrarlayan bir durum olduğu unutulmamalıdır.

Hastalar genellikle mahrem bir bölge olduğu için doktora başvurmak istemeyebilir ve geç kalır. Ancak geç kalması ameliyat anlamına gelir. Kıl dönmesi olan hastalara genel cerrahi bakar. Ameliyatlar ise varsa proktoloji bölümü tarafından yapılır.

Kıl dönmesi ameliyatı yapılırken hasarlı yer kesilir ve apsenin içi boşaltılır. Operasyondan hemen sonra ayaklanmak mümkündür. Yara dikiş ile kapatılırsa çabuk iyileşir ama tekrarlama ihtimali yüksektir. Yara açık bırakılır ve kendi kapanırsa içeriden dışarıya boşluksuz kapanır ve tekrarlama ihtimali azdır. Bu yöntemleri doktor hastanın durumuna göre belirler.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu