Sağlık

Boyun Fıtığı ve Tedavisi

Çeşitli nedenlerle boyundaki disklerde aşınma ve su kaybı oluşması boyun fıtığı olarak bilinmektedir.

Neden Olur?
Boyun fıtığı genellikle 30-50 yaş aralığındaki kişilerde görülür. Omuzlar, kol ve boyunda ağrı şeklinde kendini gösterir. En önemli belirtisi ise omuzdan başlayarak kol ve ellere yayılan uyuşma hissidir. Günümüzde pek çok ofis çalışanında görülür. Uzanarak TV izleme, yanlış yastık kullanımı hallerde de oluşur.

Boyun fıtığının pek çok nedeni olabilir. Boynun zorlanma, travmatik kazalar, yaşlanmaya bağlı olarak disklerde aşınma, su kaybı ve aşınma hallerinde boyun fıtığı görülür. Genellikle yaşanan ani olaylardan kaynaklandığı görülür. Ani bir ters hareket, düşme ya da trafik kazası sonrasında boyun fıtığı yaşanabilir.

Uzun vadede ortaya çıktığı haller de mevcuttur. Yaşlanma halinde disklerin suyu azalır, esnekliği kaybolur ve aşınma yapar. Düzenli beslenmeyen ve egzersiz yapmayan kişiler ile sigara kullananlarda da sıklıkla görülür. Sürekli masa başında çalışan kişilerde duruş bozukluğu varsa ileri vadede fıtığa neden olur.

boyun fıtığı tedavisi

Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığı boyunda ağrı olarak kendisini gösterecektir. Ayrıca boyun hareketleri kısıtlanacak ve boyun yeterince döndürülemeyecektir. Boyundaki ağrı sırta, kollara ve omuza yayılır. Boyun fıtığını geçici bir boyun tutulmasından ayıran en önemli faktör kollara yayılan uyuşma ve karıncalanmadır. Bir de gece uykusunda aşırı ağrı yaşanır. Ayrıca kulak çınlaması, gözlerde karartı konsantre olamama gibi belirtileri de vardır.

Boyun fıtığı tedavi edilmediği takdirde omurgayı da etkileyecektir. Bu nedenle yürüme güçlüğü ve dengeyi sağlayamamaya kadar gidebilir.

Nasıl Teşhis Edilir?
Hasta yukarıdaki ve benzer belirtilerin kendisinde olup olmadığını takip edere doktoru ile paylaşmalıdır. Doktor ilk olarak fiziksel muayene yapacak ve hareket kabiliyetini ölçecektir. Sonrasında röntgen filme ile kemikler ve omuriliğin durumu incelenir. Röntgen sonuçları değerlendirilir ve gerek görülürse MR istenebilir.

Tedavi Yöntemleri
Boyun fıtığı tedavisi genellikle ameliyat gerektirmez. Ağrıyı azaltan, kas gevşemesi sağlayan ilaçlar kullanılabilir. Masaj yöntemleri, sıcak soğuk uygulama ve fizik tedavi verilebilir. Eğer bu yöntemler işe yaramazsa cerrahi olarak müdahale edilir. Ameliyat ile hasar gören disk kaldırılır ve omurilikteki baskı azaltılır. Cerrahi müdahale her hastanın durumuna göre farklılık gösterir ancak her zaman en son seçenektir. Riskli bir ameliyattır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu