Kadın

Gebelikte Aşı Nasıl ve Hangi Ayda Yapılır?

Hamilelik döneminde anne adayları ve fetusun sağlığı için birtakım gebelik aşıları yapılması gerekmektedir. Bu aşılar ölü bakteri hücrelerinden oluşmakta, canlı hücrelerin aşısının gebelik döneminde yapılması sakıncalıdır. Fakat ölü bakteriler kullanılarak yapılan aşıların herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Gebelikte aşılama ikinci veya üçüncü aydan itibaren başlamaktadır. Gebelik dönemindeki aşıların en önemli amacı bebeği ölü doğum, büyüme geriliği ve enfeksiyonlara karşı korumaktır. Aynı zamanda anne adaylarını da hastalıklara karşı korumaktadır.

Gebelik Döneminde Hepatit B Aşısı
Anne adaylarının hepatit B yönünden taşıyıcı olması durumunda bebeğe doğumdan sonraki ilk 12 saatte mutlaka hepatit B aşısı yapılmalıdır. Anneden bebeğe hepatit bulaşma riski yüksektir. Anne yerine babada hepatit B taşıyıcılığı varsa annenin aşı yaptırması gerekmektedir. Hamilelik aşıları arasında bu aşı yapılmadıysa hamilelik sonrasında yapılmalıdır.

Gebelik Döneminde Grip Aşısı
Grip virüsü her sene kendini yenilemektedir. Bu yüzden gri̇p aşıları da her sene deği̇şmektedi̇r. Anne adaylarının gebelik ya da emzirme döneminde grip aşısı yaptırmalarının anne veya bebeğe herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

gebelikte yapılması gereken aşılar

Gebelik Döneminde Tetanos Aşısı
Anne adayları daha öncesinde hiç tetanos aşısı yaptırmamışsa mutlaka hamilelik döneminde tetanos aşısı yaptırmalıdır. İlk doz gebeliğin ikinci ayında ikinci doz ise gebeliğin üçüncü ayında yapılmakta, üçüncü doz ise ikinci dozdan altı ay sonra yapılmaktadır. Anne adayı daha öncesinde tetanos aşısı yaptırmış ve üzerinden on sene geçmemişse tekrar yapılmasına gerek bulunmamaktadır fakat tetanos aşısının üzerinden on seneden fazla geçti ise tek doz aşı yapılması gerekmektedir.

Annenin sezaryen ile doğum yapması ya da uygunsuz koşullarda doğum yapmak zorunda kalması halinde bu aşı çok önemlidir.

Gebelik Döneminde Meningokok Aşısı
Anne adaylarında menenjit salgıları nedeni ile yapıla aşılardır. Bebeği de anneyi de koruyan bir aşıdır. Doktorun gerekli gördüğü durumlarda yapılır.

Hamilelikte Kuduz Aşısı

Anne adaylarının kuduz şüphesi taşıyan hayvanlar ile temasında kuduz aşısı yapılmasının anne ve bebek adayı için herhangi bir riski bulunmamaktadır.

Gebelikte Hepatit A Aşısı

Anne adayı daha öncesinde hepatit A geçirmemişse anne adayına hepatit A immünglobulini (antikoru) yaptırması tavsiye edilmektedir.

Gebelikte Yapılmaması Gereken Aşılar

BCG-Verem aşısı, Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık, Suçiçeği, Oral polio’dur.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu