Bebek Ateş Düşürücü Şurupları
Bebek ateş düşürücü şurupları , yüksek ateş nedeniyle geçirilen havalelerin engellenmesini ve ateş sonucunda oluşabilecek rahatsızlıkların olmamasını sağlar. Ancak bu ilaçlar doğru dozda ve ihtiyaç durumunda verilmelidir. Mesela febril konvulsiyon, yani ateşli havale geçirilen durumlarda , ateşin daha fazla çıkmaması ve kişinin rahatlayıp belirtileri göstermemesi için verilmelidir.
Ateş yükselmesi durumunda öncelikle hiçbir müdahale yapılmadan hastaneye gidilmelidir. Çünkü ateş gidermeye odaklanmak yanlıştır. Ateş aslında bir hastalık değil hastalığın belirtisidir. Çözüm olarak ateşe sebep olan hastalığın tespit edilip giderilmesi gerekmektedir.
Bebek Ateş Düşürücü Şuruplarının Yan Etkileri
Bebek ateş düşürücü şuruplarının yan etkileri her ilaçta olduğu gibi vardır. Bunlar şu şekildedir;
- Yüz, bademcik, dudak ve dilde şişkinlik olması
- Ciltte kaşıntı, şişlik, renk değişimi, damarların belirginleşmesi ve deri döküntüsü görülmesi
- Hırıltılı nefes alma, sık sık öksürme, konuşamama durumları söz konusudur.
Doğru Ateş Ölçümü
Doğru ateş ölçümü havale tespitinde çok önemli rol almaktadır. Bu durumda kullanım için birçok ateş ölçer bulunmaktadır. Her ateş ölçer kullanımı için uyulması gereken talimatlar vardır.
Cıvalı Termometreler için kullanmadan cıva seviyesine bakılmalıdır. Eğer seviye yüksekse silkelenebilir ya da beklemek gerekir. Çocuklarda ateş ölçümü 3 yaşa kadar en ideal yöntem olarak makattan yapılmalıdır. Makattan ölçüm için çocuk yan yatırılmalı ya da anne kucağında yüzü üstü bir şekilde termometrenin ucu sonuna kadar makata sokularak bir süre beklenir. Prematüre bebeklerde ateş ölçme işi rektal yapılmamalıdır. Yaşça büyük çocuklarda ateş ölçme ise kasıktan ya da koltuk altından yapılabilir.
Kulak Termometreleri kolay ve anında ateş ölçen termometrelerdir. Bu termometrelerin filtrelerini sıkça değiştirmek ve temiz tutmak gerekmektedir. Ölçüm mesafesini belirtildiği kadar tutmak gerekir.
Elektronik – Dijital termometreler son zamanlarda oldukça yaygın kullanılmakta. Darbelere dayanıklı ve yere düşünce hasar almama, ölçüm sonunda sesli uyarı yapabilme ve otomatik olarak kendini kapanmak gibi özellikleri bulunmakta. Bütün ateş ölçülen yerlerde kullanılır.
Bant Şeklinde Termometreler diğer termometreler kadar yaygın değildir. Vücut, alın, el bileği gibi yerlere kullanılabilir. Okuması kolay ve zamanlaması gayet erken olan termometrelerdir.