Sağlık

Kemoterapi Nedir?

Kemoterapi tanım, uygulama sıklığı, kimlere uygulanabilirliği, yan etkileri, beslenme ve ilacın vücuttan atım süreleri ile bilgiler aşağıdadır.

Kemoterapi Nedir?
Kanser hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve anormal yayılması ile beliren hastalıklar gurubunun genel adıdır. Kanser hastalığını kontrol etmek kullanılan ilaçlı bir tedavi yöntemidir. Kemoterapi bazen tek başına bazen radyasyon tedavisi ile birlikte verilir.

Kemoterapi Ne Sıklıkla Uygulanır?
Kemoterapinin amacı hastanın normal hücrelerine zarar vermeden tümör hücrelerini yok etmek ya da çoğalmasını durdurmaktır. Yaş cinsiyet kanserli hücrenin lokasyonu ve evresi ne göre tedavi sıklığı değişir. Kemoterapi kürler halinde alınır. Bir kür bazen birkaç dakika, bazen birkaç gün sürer. Üç, beş, yedi kür şeklinde uygulanabilir ve kürler arasında 2-3 ay ara verilebilir.

Kemoterapi Hangi Hastalarda Uygulanır?
Karaciğer kalp ve böbrek rahatsızlığı olmayan kişilerin kanser hastalığının tedavisinde kullanılır. Diğer hastalarda uygulanmaz.

Kemoterapide Saç Dökülmesi
Kemoterapi tedavisi sırasında ve sonrasında saç köklerindeki hücreler de etkilendiğinden saçlar incelir, zayıflayabilir hatta tamamen dökülebilir. Tedavi bittikten birkaç hafta sonra saçlar tekrar uzamaya başlar.

kemoterapi zor mu

Kemoterapi İlaçları Vücuttan Ne Zaman Atılır?
Her hastada büyüklüğü, yeri, etkisine göre hatta yaş ve cinsiyete göre ilaç kullanım ve dozu farklılık gösterir. Dolayısıyla vücuttan atılma süresi de kişiden kişiye değişir. İlaçların vücuttan atılması bazen 6-8 ay, bazen 1-2 sene, nadir durumlarda 3-4 seneyi bulabilir.

Kemoterapinin Yan Etkileri
Kemoterapinin yan etkileri yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, bitkinlik, baygınlık hissidir, iştah kaybı ve mide bulantısıdır. Moral bozukluğu ve depresyon gibi duygusal yan etkiler için sabırlı olunmalı ve gerekirse profesyonel yardım alınmalıdır.

Kemoterapide Beslenme
Protein açısından yüksek ve zengin kalorili beslenmek, bol su ve sıvı tüketmek, ilk zamanlarda mümkün olduğu kadar yumuşak besinler tüketmek önerilir. Sindirim sorunu yoksa süt ve yoğurt tüketilmesi faydalıdır. Bu dönemde şekerli ve unlu mamuller yemek önerilmez.

Kemoterapi Erteleme
Kür ve tedavinin uygulanması sırasında vücudun ilaca verdiği reaksiyona göre kemoterapiye ara verilebilir yani kür ertelenebilir. Uzmanlar tedavi sırasında kür sayısı veya sıklığını değiştirebilir.

Kişilerin hayat tarzını pozitif yönde değiştirmesi kemoterapi tedavisi sırasında olumlu bir etki yaratmaktadır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu