Tüp Bebek Nedir?
Doğal gebelik yollarındaki çeşitli problemler nedeniyle, yumurtaların laboratuvar ortamında döllenerek anne rahmine yerleştirilmesiyle elde edilen bebeğe, tüp bebek denilmektedir.
Günümüzde doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftler için, tüp bebek tedavisi büyük bir umut kaynağı olmuştur. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de binlerce çift, tüp bebek yöntemi sayesinde bebek sahibi olmayı başarmıştır.
Tüp Bebek Aşamaları
Durumun Değerlendirilmesi
Bu aşama tüp bebek tedavisi için ilk aşama olup, çiftin değerlendirilmesi ve muayenesinin yapıldığı aşamadır. Uzman doktor kendilerine müracaat eden çiftin geçmişte yaşadığı gebelik, tedaviler , düşük ve doğum gibi hikayelerini dinleyerek, muayeneye karar verir. Hastaların muayene edilip tüp bebek tedavisi için karar verilmesi durumunda ise, diğer aşamaya geçilir.
Yumurtalıkların Uyarılması
Bu aşamada yumurtalıkların uyarılması ve yumurtaların geliştirilmesi için, iğne tedavisi farklı ilaçlar kullanılır. Kullanılacak ilaçların dozu, anne adayının yumurta rezervlerine ve yaşına göre farklılık göstermektedir. Bu süreç yaklaşık olarak, 10 gün sürmektedir.
Yumurtaların Toplanması
Kadının yumurtalıklarında gelişen yumurtalar, anestezi yapılarak toplanır. Sonrasında ise laboratuvar ortamında döllenme işlemlerinin yapılması için, saklanır. Yumurtaların toplanması sürecinde, erkekten sperm alınır.
Yumurtaların Döllenmesi
Erkekten alınan spermler ve kadından alınan yumurtaların, laboratuvar ortamında döllenmesinin yapıldığı aşamadır. Bu aşama, tedavi süreci için en önemli ve dikkat edilmesi gereken aşamadır. Kaliteli bir döllenmenin sağlanması, gebelik şansını artırmaktadır.
Embriyo Transferi
Laboratuvar ortamında döllendikten sonra 2 ile 6 gün arasında laboratuvarlarda saklanan yumurtalar, ağrısız bir şekilde rahme yerleştirilir. Yaklaşık 10 dakika süren bu işlemden sonra, gebelik testi yapılana kadar cinsel diyet uygulanır.
Gebelik Testi
Gebelik testi, tüp bebek tedavisi için son aşamadır. Embriyo transferinin yapılmasından 12 sonra, gebelik testi yapılır. Gebelik tespit edilmesi halinde anne adayı, 10 gün içerisinde ultrason kontrolüne gider.
Tüp Bebek Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tedavi öncesi çiftlerin, mutlaka dikkat etmesi gereken şeyler vardır. Bunlara dikkat etmek, tedavide başarı oranını artırmak için oldukça önemlidir.
Tedavi öncesi erkeklerin dikkat etmesi gerekenler
- Erkek tedavi öncesindeki 3 ay boyunca, aşırı sıcaktan kaçınmalıdır. Hamam, kaplıca ve aşırı güneş, süreci olumsuz etkileyebilecek etkenlerden bazılarıdır.
- Tedaviden önceki 2 ay içerisinde ateşli bir hastalık geçirilmesi halinde, bu mutlaka doktora bildirilmelidir.
- Yakın zamanda erkeklik organında iltihap veya başka bir rahatsızlık görülmüşse, mutlaka doktora haber verilmelidir.
- Tedavi öncesindeki 3 ay boyunca, alkol ve sigaradan mutlaka uzak durulmalıdır.
- Çiftlerin kullanmış olduğu ilaçlar, doktora bildirilmelidir.
- Spor yapılıyorsa, çiftler 3 ay öncesinden spor yapmayı bırakmalıdır. Ağır işte çalışılması halinde ise, mümkünse iş yeri ile konuşulup, tedavi sürecinde daha hafif kısımlarda görev almak talep edilmelidir.
- Erkek yine tedavi öncesi süreçte, bol iç çamaşırları ve kıyafetler giymelidir.
- Tedaviye başlamadan önceki 3 gün içerisinde, kesinlikle cinsel ilişki yaşanmamalıdır.
Tedavi öncesi kadınların dikkat etmesi gerekenler
- Tedaviden önce yaşanmış her türlü rahatsızlık, mutlaka doktora bildirilmelidir. Özellikle de cinsel bölgede görülen rahatsızlıklar, tedavisi yapılmış olsa dahi yine doktora bilgi verilmelidir.
- Kullanılan ilaçlar hakkında, doktora bilgi verilmelidir.
- Varsa yapılan egzersiz ve diyetler, sonlandırılmalıdır.
- Tedavi öncesi 3 ay, alkol ve sigara kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Günlük 2 defadan fazla asitli içecek içilmemelidir. Mümkünse, tamamen kesilmelidir.
- Beslenmeye, mutlaka özen gösterilmelidir.