Hamileyken Ciğer Yenir Mi?
Anne adayının, bebeğinin ve kendisinin ihtiyacı olan enerji ve besin maddelerinden günlük yeteri miktarda alması son derece önemlidir. Gebelik süresince anne ve bebeğin beslenmesi birbirinden ayrı olmamaktadır. Annenin, kendisinin ve bebeğin sağlığının korunması ve bebeğin sağlıklı şekilde büyüyüp gelişmesi için protein, yağ, karbonhidrat, mineral, vitaminlerden dengeli tüketim yapması gerekir. Bu noktada çeşitli yiyecekler merak edilmektedir. Bunların başında da hamileyken ciğer yenir mi sorusu gelmektedir.
Yetersiz karbonhidrat tüketiminde annenin vücudu enerji ihtiyacını karşılamak için protein ve yağ tüketmeye başlayabilir. Böyle bir tabloda yetersiz proteinden kaynaklı bebekte sinir sistemi problemleri gelişebilir. Ayrıca yağ içerikli besinlerin son ürünü olan ketonların ortaya çıkmasıyla da bebeğin asit dengesi bozularak beyin gelişimi negatif yönde etkilenebilir.
Hamilelikte Uygun Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Anne adayının bir günlük artan enerji ihtiyacı ortalama olarak 300 ile 500 kaloridir. Gebe bir hanım günlük olarak ortalama 2100-2500 kalori enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Annenin hamilelik boyunca güçlü diş ve kemiklere sahip olması, bebeğinin de kalsiyum ihtiyacını karşılaması için günlük en az 1-2 bardak süt içmelidir. Hazımsızlık sorunuyla karşılaşılırsa peynir, yoğurt, yumurta, ıspanak, fasulye gibi besinler de tüketilebilir.
Günlük enerji ihtiyacını karşılamak için temel karbonhidrat maddelerinden pirinç, bulgur, un gibi gıdalar aynı zamanda B grubu vitaminler, magnezyum, çinko gibi elementleri de bol miktarda içerir. Hamilelikte uygun beslenme bu uyarılar ile mümkün olabilmektedir.
Hücrenin temel yapı taşı olan protein, bebeğin gelişiminde temel besin maddesi olarak karşımıza çıkar. Gebe protein ihtiyacını genel olarak hayvansal gıdalardan karşılar. Beyaz et, kırmızı et, balık, süt, yumurta başlıca hayvansal proteinlerdir. Nohut, mercimek, fasulye gibi kuru baklagiller ise bitkisel proteinlerdir. Günlük 60-80 gr tüketilmesi gerekir.
Hamileyken Ciğer Tüketmek?
Bebeğin gelişimi ve büyümesinde en önemli besin maddesi proteindir. Kırmızı et sınıfının protein kaynağı olduğu, ciğerin de kırmızı et sınıfında olduğu bilinmektedir. Ciğer zengin protein, demir ve A vitamini içerir. Ancak fazla miktarda tüketilen A vitamini, gelişme sürecinde olan bebek için ilk aylarında doğumsal sorunlar ortaya çıkarabilir. Hamilelikte ciğer tehlikeli midir sorusuna en iyi cevap bu şekilde verilmektedir. Diğer besin maddelerindeki A vitamini, karotenoid şeklinde adlandırılıp tüketiminde herhangi bir sınır yoktur. Bu nedenle gebeliğin özellikle ilk üç aylık sürecinde ciğer tüketilmemesi önerilir. İkici üç aylık dönemde ise sınırlı miktarda tüketilmesi önerilir. Son üç aylık süreçte ise sınırlama biraz daha gevşetilebilir ancak hekime danışılarak tüketilmesi tavsiye edilir.