Hamilelikte 2. Ay Nasıl Geçer?
Hamilelikte ikinci ay hamileliğin beşinci ve sekizinci haftaları arasındaki zaman dilimidir. Bebek ikinci ayda yavaş yavaş şekillenmeye başlar. Bebeğin vücut yapısının genel hatları ortaya çıkar. Hamileliğin ikinci ayının ilk evresinde embriyoda damarlar oluşmaya başlar. Vücut üç ayrı tabaka olarak gelişir. Bu dönemde bebeğin kalbi gelişmeye başlamıştır. Dolaşım sisteminin oluşması ile birlikte bu dönemde mesane akciğer ve bağırsaklar da oluşmaya başlar. İkinci ayın ilk haftasında bebeğin büyüklüğü 2 milimetre kadardır. Bu aşamadan sonra hücre bölünmesindeki muazzam hızla ikinci ayın ikinci haftasında bebeğin büyüklüğü 3 kat artar. Beyin ve beynin bölümleri bu dönemde gelişiminin ilk evresine ulaşır.
Yedinci haftaya girerken göbek bağı oluşmuştur. 9 milimetre uzunluğuna erişen bebek başta kalp olmak üzere hayati organlarına kavuşmuş ve baş döndüren bir hızla ilk oluşan dolaşım sisteminin ardından diğer tüm sistemler mucizevi olarak oluşmaya ve gelişmeye devam eder. Bu dönemde ultrason ile bebek incelendiğinde dizler dirsekler ve parmakları yapışık şekilde eller görülebilir. Tam olarak bu dönemde bebeğin kalbi diğer organların hızla oluşması için dakikada 150 kez atarak gelişim için gerekli kanı hızla pompalamaktadır. Hamilelikte ikinci ayın sonlarına doğru bebeğin boyutu 13 milimetreye ulaşır. Bu dönemde anne adayı özellikle beslenmeye çok dikkat etmelidir. Beslenme tek başına yeterli değildir. Bununla beraber annenin ruh sağlığı da çok önemlidir. Bu nedenle stresli yaşamdan uzak durmak yüksek bir morale sahip olmak da bebeğin sağlıklı gelişimi için önemlidir. Annenin artık tek başına olmadığının ve bir başka hayat taşıdığının çok iyi bir şekilde bilincinde olması gerekir.
Bu nedenle hamilelik öncesindeki beslenme alışkanlığına köklü değişimler getirmesi gerekir. Kalsiyum demir ve protein takviyesi hamileliğin ikinci ayında gereklidir. Çünkü bu ayın sonuna doğru bebeğin diş ve kemik yapısı oluşmaya başlayacağından kalsiyum takviyesi şarttır. Yoğurt peynir yeşil sebzeler ve süt ürünleri tüketmeli ve bu aşamada çok iyi pastörize edilmiş süt ve süt ürünleri tüketilmelidir.
Hızla gelişen bebek besine ihtiyaç duyar. Bu nedenle çok iyi bir protein takviyesi de gereklidir. Gelişimin bu aşamasında baklagiller, beyaz et, kırmızı et tüketimine ağırlık verilmesi protein ihtiyacını giderecektir. Yapılan araştırmalar bebeğin gelişimde omega asitlerinin olumlu etkisi olduğu sonucunu doğurmuştur. Bu nedenle özellikle balıklarda bulunan omega asitleri (3,6) takviyesine ihtiyaç vardır. Bebek ikinci ayda hızla gelişirken ihtiyaç duyulan bir diğer takviye de Demir takviyesidir. Bilindiği gibi demir en iyi kan yapıcı mineraldir. Demir eksikliği aynı zamanda kan eksikliği demektir ki Bu durum bebeğin gelişimini büyük ölçüde zararlı yönde etkiler. Doktorunuzun önereceği dozlarda demirce zengin ilaç alımına başlanmalıdır.