Günlük Su İhtiyacı Hesaplama
Su demek yaşam demektir. Suyun olduğu yerde yaşam da vardır. Biz canlıların temel ihtiyaçlarından başta gelen gelen su, yaşamımızı sürdürebilmek için olmazsa olmazımızdır. Doğada katı, sıvı ve gaz olarak da bulunabilen su farklı kaynaklardan çıkarılsa da içerisindeki maddeler hemen hemen aynıdır.
Sağlıklı birey olmanın en hususi şartı olan yeterli su içmek, birçok konuda insana fayda sağlıyor. Her ne kadar yetişkin bir insanın uzmanlara göre günde en az 3 litre su içmesi gerektiği söylense de bu oran değişiklik gösterebiliyor. Peki bir insanın günlük su ihtiyacı hesaplama işlemi yapmak için ne gerekiyor?
Bu sorunun cevabını ne uzmanlar ne de başkası tam olarak vermiyor. Bunun sebebi ise yapılan araştırmalara göre her insanın ihtiyaç duyduğu su miktarı fiziksel ve sağlık durumuna, günlük yaptığı aktiviteye, çevre ve iklim şartlarına, terleme oranına, nefes alma düzenine, böbreklerin çalışmasına kadar birçok sebeple değişiklik gösterebiliyor.
Günlük su ihtiyacı hesaplama işlemine göre sağlıklı insanın su ihtiyacı ne kadar?
Belki uzmanlar her insanın ne kadar suya ihtiyacı olduğunu söyleyemiyorlar lakin yapılan araştırmalar neticesinde ortalama rakam verebiliyorlar. Uzmanlara göre terleme, idrara çıkma ve dışkıya çıkma sıklığına göre vücuttan eksilen sıvı bir an önce yerine konmalı. Bunun için de ortalama sayı veren bilim insanları yetişkin erkeklerin günde en az 13 bardak yani 3 litre su içmeleri gerektiğini belirtiyorlar. Cinsiyete göre farklılık gösteren bu oran kadınlarda en az 9 bardak yani 2.2 litre olarak belirlenmiş durumda.
Şayet herhangi bir rahatsızlığınız bulunmuyorsa, gayet sağlıklı bir bireyseniz cinsiyetinize göre yukarıda verdiğimiz miktarlar kadar su içmeniz gerekiyor. Ancak tabii ki su faydalıdır deyip çok fazla da içmemek gerekiyor. Zira az su içmek kadar çok su içmek de vücuda ciddi zararlar verebiliyor.
Günlük içmeniz gereken su miktarını aşağıdaki su ihtiyacı hesaplama aracında ilgili alanları doldurarak ulaşabilirsiniz.
Su içmenin yararları neler?
Sağlıklı yetişkin bir insanın en az %60’ını oluşturan su, organlarımızın temel ihtiyacı olarak gösteriliyor. Sinir sistemi, kas sistemi, kan dolaşım sistemi gibi birçok sistemlerin çalışmasını sağlayan su ayrıca organlarımızda biriken toksinleri, zararlı maddelerin dışarı atımına yardımcı oluyor. Çok çalışmaktan hararet yapan organlarımıza gerekli nemi de sağlayan suyun bilinen çok faydası olmasına rağmen en çok tansiyona iyi geldiği biliniyor. Kalp damar sağlığı için de gayet şifalı olan su, böbrekleri çalıştırarak düzenli idrara çıkmaya ve metabolizmayı çalıştırarak da zayıflamaya yardımcı oluyor.
Su içmenin zararları neler?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi çok su içmek ciddi anlamda zarar verebiliyor. Vücudun ihtiyacından çok fazla su içmek, organların boğulmasına sebebiyet veriyor. Yani günde 2 litre sıvı kaybediyorsak ve bunun yerine 5 litre sıvı koyuyorsak, 3 litresi ihtiyaç fazlası olarak zarar veriyor.
Suyun görevleri neler?
Suyun faydalarından çok vücudumuzda yapmakla yükümlü olduğu görevleri bilmek de büyük önem arz ediyor. Zira suyun görevlerini çok iyi bilirseniz o kadar çok şifalı olduğunu anlar ve günlük ihtiyacınız kadar su içebilirsiniz.
-Vücudumuz, sağlıklı ısı seviyesini korumak için suyu görevlendirir,
-Eklemlerimizdeki sıvı eksikliğinin giderilmesine yardım eder,
-Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardım eden su, karaciğer ve böbreklerin sağlıklı çalışmasını kolaylaştırır,
-Besin ve oksijenleri hücrelerimize taşıyan kan akışına yardımcı olur.
-Göz, ağız ve burnumuzun nemlendirilmesini su sağlar,
-Yediğimiz gıdalardaki mineral ve proteinlerin kolay çözülebilmesi için mideye yardım eder,
-Sindirim sistemini harekete geçirerek metabolizmayı çalıştırır ve bağırsaklardaki yararlı bakterilere yardım eder
Günlük su ihtiyacı hesaplaması yapmadan önce günlük harcadığınız suyu hesaplamalısınız. Ona göre de ortalama almanız gereken su miktarını netleştirebilirsiniz.