mirsefali hastalığı | Cintakvimi.Net https://cintakvimi.net Çin Takvimi, Rus Takvimi ve Japon Takvimi Hesaplama Sun, 02 Jan 2022 10:35:12 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 Mirosefali Hastalığı Nedir? https://cintakvimi.net/mirosefali-hastaligi-nedir/ https://cintakvimi.net/mirosefali-hastaligi-nedir/#respond Thu, 24 Feb 2022 09:33:26 +0000 https://cintakvimi.net/?p=3862 Mikrosefali hastalığı, bebeğin kafa çapının normalden küçük olmasından kaynaklı beynin yeterince gelişememesi durumudur. Anne karnında yeterli gelişimin olmaması sonucu ortaya çıkan nörolojik bir sorundur. Beynin tam gelişmemiş olması, bebek anne karnındayken fark edilebilir. Fakat bu durumu cerrahi müdahale dışında düzeltmek imkansızdır. Mikrosefali hastalığı nedir diye araştırma yaptığımızda, bebeğin beyin gelişiminin tamamlanamaması şeklinde açıklanabilir. Bebeğin beyin …

The post Mirosefali Hastalığı Nedir? first appeared on Çin Takvimi Hesaplama.]]>
Mikrosefali hastalığı, bebeğin kafa çapının normalden küçük olmasından kaynaklı beynin yeterince gelişememesi durumudur. Anne karnında yeterli gelişimin olmaması sonucu ortaya çıkan nörolojik bir sorundur. Beynin tam gelişmemiş olması, bebek anne karnındayken fark edilebilir. Fakat bu durumu cerrahi müdahale dışında düzeltmek imkansızdır.

Mikrosefali hastalığı nedir diye araştırma yaptığımızda, bebeğin beyin gelişiminin tamamlanamaması şeklinde açıklanabilir. Bebeğin beyin gelişiminin normal şartlarda hamileliğin son iki ayında tamamlanması gerekir. Fakat mikrosefali hastalığında bu gelişim söz konusu değildir. Ultrason yardımıyla bebeğin kafa çapının normalden küçük olduğu anlaşılabilmektedir. Normal bir bebeğin başının çapı ortalama 35 cm civarındadır. Bu ortalamanın altında olan bebeklere mikrosefali teşhisi konulmaktadır.

Mikrosefali Hastalığının Nedenleri

Hastalığın sebebi beynin normal gelişimini tamamlayamamasıdır. Kafatasının oluşum aşaması sırasında gereğinden önce kapanıp beyni baskılaması sonucu bu durum ortaya çıkmaktadır. Bebeğin gelişimi sırasında yeterince oksijen alamaması ya da aldığı oksijen miktarının azalması bu hastalığa neden olmaktadır.

Mikrosefali hastalığının nedenleri arasında annenin sağlıklı ve yeterli beslenmemesi de yer almaktadır. Aynı zamanda hamilelikte geçirilen kızamık, suçiçeği vb. hastalıkların sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Mikrosefali hastalığı olan bebeklerde görülen sorunlar aşağıdaki gibidir:

  • Konuşmanın çok geç öğrenilmesi ya da hiç konuşulamaması
  • Oturmanın öğrenilmesinin normale kıyasla çok uzun sürmesi
  • Yutkunma yetisinin gelişmemesinden kaynaklı beslenme de zorluk yaşanması
  • Görme, işitme gibi temel duyularda azalma hatta kayıp yaşanması
  • Yaşıtlarına kıyasla çok kolay yapılabilecek fiziksel ve zihinsel aktivitelerin yapılamaması
  • Görsel ya da işitsel tepkilerin azlığı ya da kaybının yaşanması

Mikrosefali Hastalığının Tedavisi

Mikrosefali hastalığı beyin gelişiminin tamamlanamamasından doğan bir hastalık olduğundan tedavi edilmesi mümkün değildir. Mikrosefali hastalığının tedavisi erken müdahale ile önlenmesi ya da olumsuz etkilerinin azaltılması mümkün olabilir. Kafatasının erken kapandığı tespit edildiği an cerrahi müdahale ile bu durumun önüne geçilebilir. Böylece baskılayıcı kemik yapısı açılmış ve beyin için gerekli boşluk yaratılmış olur. Nörolojik sorunlar bu müdahale ile minimum hale getirilir. Fiziksel ve zihinsel gelişim daha normalleşir ve buna bağlı olarak yaşam kalitesi arttırılmış olur.

The post Mirosefali Hastalığı Nedir? first appeared on Çin Takvimi Hesaplama.]]>
https://cintakvimi.net/mirosefali-hastaligi-nedir/feed/ 0