hamile şeker yüklemesi | Cintakvimi.Net https://cintakvimi.net Çin Takvimi, Rus Takvimi ve Japon Takvimi Hesaplama Sat, 20 Mar 2021 08:16:24 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 Şeker Yüklemesi Kaçıncı Haftada Yapılır? https://cintakvimi.net/seker-yuklemesi-kacinci-haftada-yapilir/ https://cintakvimi.net/seker-yuklemesi-kacinci-haftada-yapilir/#respond Mon, 01 Mar 2021 05:22:54 +0000 https://cintakvimi.net/?p=2621 Şeker yüklemesi kaçıncı haftada yapılır? Hamilelerde şeker hastalığının var olup olmadığını anlamak için, gebeliğinizin 24 ya da 28. haftalarında şeker yüklemesinin yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra riskli bulunan gebeliklerde daha da yakından takibi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca riskli bulunan hamileliklerde şeker yüklemesi daha erken bir dönemde çekilmelidir. Ardından gerekli bulunan durumlarda belirli aralıklarda tekrarlanması gerekmektedir. Yapılan şeker …

The post Şeker Yüklemesi Kaçıncı Haftada Yapılır? first appeared on Çin Takvimi Hesaplama.]]>
Şeker yüklemesi kaçıncı haftada yapılır? Hamilelerde şeker hastalığının var olup olmadığını anlamak için, gebeliğinizin 24 ya da 28. haftalarında şeker yüklemesinin yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra riskli bulunan gebeliklerde daha da yakından takibi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca riskli bulunan hamileliklerde şeker yüklemesi daha erken bir dönemde çekilmelidir. Ardından gerekli bulunan durumlarda belirli aralıklarda tekrarlanması gerekmektedir. Yapılan şeker yükleme testinden sonra, bazı gerekli görülen hamileliklerde teşhisin tam anlamıyla kesinleşmesi için daha da ayrıntılı şeker yüklemeleri yapılması gerekmektedir.

Hamilelikte Şeker Yüklemesinin Yapılması Önemli Midir?

Şeker yüklemesi yapılmamış olan anne adaylarının, şeker hastalığı olma durumunda kan şekerinin seviyeleri kontrol altına alınamamaktadır. Bu durumla karşılaşan anne adayı dirençli derecede vajinal mantar enfeksiyonu, böbrek enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara açık olacaktır. Normal bebeklere oranla bu bebeklerde de anomali gelişme riski aynı oranlardadır. Ancak kanda bulunan şekerin yükselmesi sebebiyle, anne karnındaki bebeğin aniden hayatını kaybetmesi oldukça fazladır. Özellikle de bu tedaviyi aksatmış olan ve kan şekeri seviyeleri olması gerekenin üstünde ya da altında olan hamilelerde bu risk oldukça yüksektir.

Kan şekerinin yüksekliği anne karnındaki bebeğin oldukça fazla kilolu doğmasına ve amniyo adındaki sıvının da artışına neden olmaktadır. Doğum esnasında bebekte belli başlı bazı sorunlar da gelişebilmektedir. Bunların en başında yaşanan sorun bebeğin oksijensiz ortamda kalma belirtisidir. Bunun yanı sıra bebeğin kan şekerinin aniden düşmesi, akciğerinin tam olarak gelişmemesi, kanında kalsiyum seviyelerinin düşmesi, sarılık başlangıcı ve solunum zorlukları gibi ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Daha ileri evrelerde bebeğin kalp ve şeker hastalığı gelişimleri gözlemlenmektedir.

hamilelikte şeker

Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır?

Şeker yükleme testi nasıl yapılır? Anne adaylarının hamileliklerinin 24. ve 28. haftaları içerisinde yapılmalıdır. Şeker yüklemesi sırasında anne adayına yaklaşık 50 gram glikoz içirilmektedir. Bir saatin sonunda kanda bulunan glikoz seviyeleri kontrol edilmelidir. Bu kontrol sırasında glikoz seviyeleri yaklaşık 140 mg/dl’nin altında kalırsa annenin gebelik şekeri bulunmamaktadır. Ancak bu değerin üstüne çıkarsa üç saat süren yaklaşık 100 gram glikozla şeker yükleme testinin yeniden yapılması gerekmektedir. Üç saatin sonunda yüklemenin ardından, anne adayında hamilelik şekerinin var olup olmadığı kesin olarak sonuçlanmaktadır. Anne adayları yapılan şeker yükleme testinden sonra aşırıya kaçan fiziksel aktivitelerde bulunmamalıdır. Aynı zamanda yemek yememelidir. Bunlar testin doğru yanıt vermesi için oldukça önemlidir.

Kimlerde Şeker Hastalığı Görülür?

Şeker hastalıkları hamilelik zamanlarındaki anne adaylarının %5’inde görülmektedir. Bu dönemde meydana gelen şeker hastalığının % 95’i gestasyonel denilen diyabet özelliklerini göstermektedir.

Hamilelikte Şeker Hastalığı Riski Bulunan Anne Adayları Kimlerdir?

  • Daha önceki hamileliklerinde şeker hastalığı bulunan kişiler,
  • Daha önceden ölü doğum yapanlar, 4 kilodan fazla bebek doğurmuş olanlar, anomali bebek doğurmuş ve düşük yapan kişiler,
  • Hem hamilelik öncesinde çok kilolu olan hem de yaşı 35’ten fazla olan kişiler,
  • Birinci derece yakın kişilerde şeker hastalığı bulunması,
  • Hamilelikte çok fazla kilo alan kişiler,
  • Hamilelik esnasında amniyo sıvısının arttığı kişilerde,
  • Hamile kişinin idrarında glikoz bulunması gibi durumlarda anne adayının şeker hastalığı riskleri artış göstermektedir.

Hamilelik Süresinde Şeker Hastalığının Tehlikeleri Nelerdir?

Hamilelik sürecinde şeker hastalığı teşhisi konulduğunda, tedavi için anne adayına insülin ya da diyet listeleri düzenlenmektedir. Hamilelik sürecinde olan kişilere normal bir şeker hastasında kullanılan ağız yoluyla alınan şeker ilaçları kullanılmamaktadır. Hamilelik sürecinde olan kişiler insülin kullanımının ardından, kan şekeri normal seviyelerine geri dönmektedir. Uygulanması gereken tedavi hamilelik esnasında bebeğin tehlikeye düşmesine ve bebeğin doğumundan sonraki süreçte sorun yaşamasını önlemektedir. Bu sebeple anne adaylarının hamilelik sürecinde insülin tedavisini devam ettirmeleri önemlidir. Bunun yanı sıra anne adayının kilosuna dikkat etmesi de gereklidir ve kan şekeri seviyelerinin sürekli takip edilmesi gerekmektedir.

The post Şeker Yüklemesi Kaçıncı Haftada Yapılır? first appeared on Çin Takvimi Hesaplama.]]>
https://cintakvimi.net/seker-yuklemesi-kacinci-haftada-yapilir/feed/ 0