Sağlık

Beden Kitle Endeksi Hesaplama

Kilo son zamanların en büyük sorunu haline gelmiş durumda. Özellikle obezitenin gün geçtikçe bir çok kişiyi esir almasının ardından insanlar kilolarını kontrol altına almak istemeye başladılar. Bizlerde bu yazımızda insanların kilolarını kontrol altına almak amacıyla kullandıkları vücut kitle endeksi olayına değineceğiz. Beden kitle endeksi hesaplama nedir? Önce bu sorunun cevabını vermemiz gerekir. İngilizce Body Mass Index (BMI) olan, beden kitle endeksi hesaplaması, boyumuza göre kilomuzun zayıf mı yoksa fazla mı olduğunu belirlememizi sağlar. Vücut kitle endeksi olarak da geçen beden kitle endeksi, yetişkin erkek ve kadınların boylarına göre uygun kilonun bulunması için son derece önemlidir.

Beden Kitle Endeksi Nedir?
Beden kitle endeksi kişinin vücudundaki tahmini yağ miktarını gösteren bir parametredir. Bu değer normal değerin üzerinde ise kişinin vücudunun yağlı olduğunu ve sağlık açısından kişiye risk oluşturduğunu göstermektedir.
Beden kitle endeksi diğer adıyla yetişkin bir insanın kilosunun boyuna göre normal olup olmadığını göstermektedir. Bu hesaplama aracında önemli olan kişinin vücudundaki yağ oranını hesaplamaktır.

Sağlık konusunda da çok önemli hesaplama olan beden kitle endeksi hesaplama işlemi, kişilerin hasta olup olmadığını da bize gösterir. Ne çok zayıf ne de çok kilolu olunmayacağını belirten uzmanlar, beden kitle endeksine göre en uygun kilonun bulunması gerektiğini söylüyorlar. Yani bedeninizin taşıyacağı uygun kiloyu ufak bir hesaplama yaparak bulabilirsiniz.

Beden kitle endeksi hesaplama formülü nedir?

beden kitle endeksi formülü

Tıp dilinde bu formülün Türkçe karşılığı, ‘’Kişinin kilogram olarak kilosunun, metre olarak boyunun karesine bölümü’’ olarak geçer. Yani bunun anlamı birime düşen hacmin hesaplanması gerekir ki bu sayede kilo ve boy orantısı belirlenebilsin.

Bu formül sayesinde kısa bir hesap yaparak ideal kilonuzu bulabilirsiniz. Şayet fazla kilonuz varsa ideal endeksinize inmek için spor yapabilir ya da az kilonuz varsa ideal endeksinize yükselmek için kilo alabilirsiniz.

Beden kitle endeksi hesaplama nasıl yapılır?

beden kitle endeksi hesaplaması yap

Yukarıda verdiğimiz formülden yola çıkarak çok rahat hesaplama yapabilirsiniz. Ama biz yine de açıklayıcı bir örnekle belirtelim. Diyelim ki 100 kilo bir yetişkin erkeğin boyu 170cm. Bu yetişkin erkek beden kitle endeksini bulmak için önce boyunun karesini bulmak zorunda. 170×170 yaptığımız zaman sonuç 28 bin 900 çıkıyor. Şimdi ise kilomuzu buna bölmemiz gerekiyor. Yani; 100/28,9 yaparsak çıkan sonuç o yetişkin erkeğin şu anki beden kitle endeksidir.

Sonuç 34,6 çıktığı için bu kişi tıp literatüründe 1. sınıf obezite olarak sınıflandırılıyor. Çünkü olması gereken uygun kitlesinden en az 10 sayı fazla. Bu yetişkin erkeğin bir an önce uzman diyetisyenlere başvurarak uygun endeksine inmek için profesyonel yardım alması gerekiyor.

Yazının alt kısmında hesaplama yapmak için beden kitle otomatik hesaplama alanı bulunmaktadır.

Uygun beden kitle endeksi kaç olmalı?

Öncelikle uyaralım; uygun endeksi hesaplama işlemi yetişkin ve çocuklarda farklı oluyor. Aşağıda vereceğimiz tablo sadece yetişkinler için uygun olan beden kitle endeksi tablosudur. Lütfen çocuğunuza göre hesap yapmayın.

  • 18 altı ideal kilonun çok altında,
  • 18,5 ile 24,99 arası ideal kilo,
  • 25 ile 29,99 arası ideal kilonun üstünde,
  • 30 ve üstü ideal kilonun çok üstünde

Hatırlarsanız örneğini verdiğimiz yetişkin erkeğimizin beden kitle endeksi 34,6 çıkmıştı yani ideal kilosunun çok ama çok üstünde bir sonuçtu bu. Erkeğimizin en az 30 kilo vermesi gerekiyor ki boy kilo endeksi 24,2 çıksın, sağlıklı birey olsun.

Sizde aşağıda paylaşmış olduğumuz beden kitle hesaplama aracında ilgili alanları doldurarak beden kitle endeksinizi hesaplayabilirsiniz.

Kilo vermek için ne yapmak gerekiyor?

Yetişkin erkeğimizin 30 kilo vererek ideal endeksine kavuşması için tabii ki önce uzman diyetisyene başvurması gerekiyor. Birinci sınıf obezite sınıfında olan bireyimiz maalesef kendi çabasıyla metabolizmasını bozmadan sağlıklı şekilde 30 kilo veremez. Bunun için ilk yapması gereken bir hastaneye başvurmak.

İkinci yapılacak bir takım testlerden sonra kendisine en uygun hazırlanan diyet listesine uymak. Diyet yapması yanında tabii ki Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından önerilen günlük 10 bin adımını da atması yani spor yapması gerekiyor. Kardiyo ağırlıklı spor yapması gereken yetişkin bireyimiz, bu sayede hem yağ yakımını gerçekleştirecek hem de kalp damar sağlığını koruyacaktır.

Kilo almak için ne yapmak gerekiyor?

Ama diyelim ki bireyimizin kilosu ideal endeksinin altında. O zaman bu bireyin kilo alması gerekiyor. Kilo almak isteyen insanların en çok düştüğü hata, yağ ve ekmek tüketimini arttırarak kilo almaya çalışmak oluyor. Bu kesinlikle yanlış bir kilo alma diyetidir. Sağlıklı kilo almak isteyen bir kişi bu kiloları yağ olarak değil, kas kütlesi olarak almak zorunda.

Başta kalp damar sağlığı olmak üzere bütün hayati organları etkileyen yağ, kişilere ciddi oranda sağlık problemleri yaşatabiliyor. Hem metabolizmamızın sağlığını hem de vücut sağlığımızı korumak için kilomuzu kas olarak almalıyız. Bunun için de spora giderek vücut çalışmalı, protein ağırlıklı beslenmeli, bol bol kırmızı ve beyaz et tüketmeliyiz. Ayrıca bol bol su içmeniz gerekiyor.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu