Sağlık

Aort Damar Genişlemesi Nedir?

Bu sağlık sorunu fazlasıyla gündemdedir. Peki Aort Damar Genişlemesi Nedir diye soracak olursak. Aort genişlemesi bir diğer değişle aort anevrizması, kalbin sol kısmından çıkan ve aort adındaki atardamarda bölgesel veya genel olarak genişleme olması sonucunda kesecik oluşması durumuna denir. Çoğunlukla hipertansiyon hastalarında 60 yaşın üzerinde görülen bu genişleme sonucu oluşan keseciklerde ani yırtılmalar meydana gelmektedir. Bu aort damarındaki yırtılmaya tıpta aort diseksiyonu denmektedir.

Aort Yırtılmasını Belirtileri Nelerdir?

Aort yırtılmasının belirtileri nelerdir diye soracak olursak genellikle kendini pek belli etmez. Yani daha çok doktorların yapmış olduğu genel kontroller sonucunda veya rutin bir muayene sırasında aort anevrizmasını keşfeder. Örneğin, steteskopla dinleme sırasında damar duvarında bulunan kanın oluşturduğu akış seslerindeki farklılıklar sayesinde duyulabilir.

Göğüs kısmında bir aort anevrizması varsa bu durum genellikle başka amaçla çekilen göğüs grafiklerinde tesadüfi bir şekilde bulunur. Daha doğru bir sonuç elde etmek ve teyid etmek açısından kalp ekosu yapılır. Bu inceleme ile aortun diğer bölümlerde açıkça muayene edilebilir. Yani aort yırtılmasının belirtilerini beklemek çokta doğru değildir bunun yerine rutin kontrollerinizi aksatmamak daha iyi bir önlem olacaktır.

Aort anevrizmasının çarpma şiddeti ve potansiyel boyutu ile ilgili ayrıntılı veriler bilgisayar taramaları, anjiyografi ya da manyetik rezonans görüntüleme ile elde edilir.

Aort Yırtılması Tedavi Süreci

Aort yırtılması tedavi süreci anevrizmanın boyutuyla alakalıdır. Yani anevrizmanın boyutuna göre tedavi sürecinin uzunluğu ve zorluğu değişmektedir. Büyük belirti göstermeyen ve kişinin yaşamını zorlamayan anevrizmalar belli aralıklarla takip edilirler. Hipertansiyon hastalarında ise kan basıncı değerleri çok hassastır ve tedavi ile normal sınırlarda tutulması çok önemlidir. Cerrahi yolla tedavi edilen anevrizmaların karın bölgesindeki boyutu altı göğüs bölgesindeki boyutu ise 5.5 cm üzerinde olmalıdır. Genişlemiş olan damar bölgesi ameliyatla çıkartılır ve onun yerine stent yerleştirilir. Tedavi sürecinde rutin kontrolleri aksatmamalı yiyip içtiklerimize dikkat ederek damarın yapısını bozmamalıyız. Tedavi süreci boyunca doktorunuzun vermiş olduğu talimatlara uymalıyız. Eğer doktor uygun görürse bir diyetisyenle çalışılması da tavsiye edilmektedir. Bu tedavi süreci hastanın bünyesine ve damarın durumuna bağlıdır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu