3 Aylık Bebek Gelişimi
Belki de nasıl geçtiğini dahi anlamadığınız 2 ayı geride bıraktıktan sonra, bebeğinizin artık tüm yetilerinin tam olarak oturmaya başladığı bir sürece de gelmiş bulunuyorsunuz. Yazımızın devamında 3 aylık bebek gelişimi sürecinde 3 aylık bebekler ne kadar uyur? 3 aylık bebeklerin zihinsel ve fiziki gelişimleri nasıldır? Gibi soruların yanı sıra, 3 aylık bebek gelişimi ile ilgili, diğer detaylar yer almaktadır.
Bu ay bebeğiniz ellerini farkedecek, izleyecek ve ağzına götürmeye başlayacaktır. Ellerini kontrol etmekte çok başarılı olmasa da onun için oldukça eğlenceli bir süreçtir.
Dokunma
Bebeğiniz bu ay dokunma duyuları gelişecektir. Onun gelişimini desteklemek için farklı dokularda metaryelleri eline vererek yardımcı olabilirsiniz. Ten tene temas da bu dönemde oldukça önemlidir. Hem aranızdaki bağ güçlenecek hem de huzursuz ve üzgün olduğu zamanlarda sakinleşmesine yardımcı olacaktır.Ten temasına yardımcı olmak için cilt masajı yapmanız bebeğinizin çok hoşuna gidecektir.
3 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
3 aylık bebek gelişimi sürecini takip ettiğimizde, bebeklerin uyku düzenlerinin eskisine göre çok daha iyi ve daha uzun süreli olduğunu görebiliriz. Bebekler 3. Ayında sindirim sistemlerinin daha fazla gelişmesiyle, yavaş yavaş kaka yetisini de kazamaya başlayarak, uyku konusunda aileyi rahatlatıcı düzeye gelmektedirler.
3 Aylık Bebeklerde Fiziki Gelişim
3 aylık bebek gelişimi süreçlerinde en fazla sorulan sorular arasında, 3 aylık bebek kaç kilo olur? Ve 3 aylık bebeğin boyu ne kadar olur? Soruları yer almaktadır. Çünkü ebeveynler haklı olarak çeşitli kaygılarla, bebeklerinin gelişim süreci ile yakından ilgilenmek istemektedirler. 3 aylık kız bebeğinin ortalama kilosu 5.5 kilo, erkek bebeğin kilosu ise yaklaşık 6 kilo ortalamasına sahiptir.
3 aylık kız bebeğinin boyu ise 59 santim iken, erkek bebeklerin boyları ise yine ortalama olarak 61 santim civarındadır. Bu değerler ortalama olup, bebeğinizin boy ve kilosunda küçük değişiklikler görülebilir.
3 Aylık Bebekte Zihinsel Gelişim
Bebeklerin uzak mesafeleri de çok daha net bir şekilde görmeye başladığı 3. Aylarında, renkleri tanımaya başladıkları da bilinmektedir. Ana renklere karşı daha fazla ilgisi artan bebek, canlılarla iletişimini duyma yetisiyle birlikte daha fazla artırmaktadır.
Bu süreçte tanıdığı seslere karşı daha heyecanlı bir yaklaşım içinde olan bebekler, tanımadıkları bir ses duyduklarında ise, sesin kaynağını ve verilen komutun ne olduğunu algılamak için daha fazla dikkat kesilirler. Zihinsel gelişimlerinin artarak devam ettiği 3. Ayda, oyuncak gibi farklı nesneleri havaya kaldırarak, daha yakından tanımak isteyebilirler.
3 Aylık Bebekte Beslenme
Her ne kadar küçük çaplı alternatif sulu besinleri vermekte bir sakınca olmasa da, yine en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Anne sütü, bebeğinizi emzirebildiğiniz kadar uzun süre emzireceğiniz, en önemli besin kaynağıdır.
Bebek 3 aylıkken tatları çok daha rahat bir şekilde tanıyabilir, farklı tatlara göre farklı tepkiler verebilir ve açlığını daha bariz bir şekilde belli edebilir.
3 aylık bebeğinizin gelişmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz?
- Çıngırak gibi parlak renkli bir nesneyi ellerine koymaya çalışın – birkaç saniye boyunca tutabilir.
- Oyun halısı bu ay özellikle dikkatini çekecek ve vakit geçirecektir.
- Uyumadan önce kitap okumanız hoşuna gidecektir.
3 Aylık Bebek İçin Oyun Önerisi
Renli bir kurdelenin ucuna oyuncak bağlayarak hafifçe sallayın, gözleriyle takip edecek hatta el ve ayaklarıyla dokunmaya çalışacaktır.